Hamilelikte Spor Yapmak Doğru Mu?
Doğru ve dozunda yapıldığı sürece gebelikte egzersiz, hem psikolojik hem de fizyolojik olarak oldukça faydalı bir aktivite olarak görülüyor. Gebelik süresince, uterusun büyümesi ve bedenin ağırlığının artması ile birlikte, gebede bazı duruş bozuklukları ile sırt, bel ve bacaklar gibi vücudun bazı bölgelerinde ağrılar meydana gelebiliyor. Yapılan düzenli egzersizler, bu ağrıların büyük oranda azalmasına yardımcı oluyor. Gebelikte egzersizlere, 3 aydan önce başlanması, düşük ihtimalini arttırması sebebi ile tavsiye edilmiyor. Doktorlar, ilk trimester (ilk üç ay) geçtikten sonra, haftada 1 olmak üzere düzenli egzersizlere başlanmasında sakınca görmüyorlar.
Hamilelikte spor yapmanın faydaları
- Omurganın normal şeklini korumasını sağlar; böylece kişinin pöstürü düzelir.
- Sırt ağrılarının geçmesine yardımcı olur.
- Doğum sırasında yapılması gereken doğru nefes alıp verme ve gevşeme için bir pratik niteliği taşır.
- Karın kaslarının ve perine bölgesindeki kasların hareket kabiliyetini ve gücünü arttırır.
- Kan dolaşımının normal seyrinde olmasını sağlar.
- Dopamin hormonunun salgılanmasını arttırarak stresin azalıp mutluluğun artmasını sağlamak
- Gebeyi psikolojik olarak doğuma hazırlar.
Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler?
- Egzersizlere ilk trimester geçtikten sonra başlamak
- Karın hareketleri yapmaktan kaçınmak
- Ağırlık kaldırmaktan kaçınmak
- Vücudu zorlayan ağır hareketler yapmamak
Sırt ve bel ağrılarına iyi gelen egzersizler
- Gebe sırt üstü uzanır. Ellerini vücuduna bitişik şekilde ayaklar yönünde uzatır. Kalçasını yukarı doğru kaldırır. 10’a kadar sayıp eski pozisyona döner. Bu hareketin adına “pelvik tilt” denir.
- Anne adayı, dizlerinin üzerine oturur. Öne doğru eğilip, kollarını dümdüz uzatır, omuzlarının ve kürek kemiklerinin öne doğru uzandığını hisseder. Bu şekilde bir süre nefes alıp verir ve eski haline döner.
- Anne adayı, bağdaş kurarak oturur ve elleri ile dizlerinin yere değdirmeye çalışır gibi esnetir.
- Anne adayı, eller ve diler yere değecek şekilde yüzüstü pozisyon alır. Bir kedinin dört ayağı üzerinde duruş şekli gibi durur. Nefes alıp sırtını yukarı çekerek nefes verir.
- Eski pozisyona dönerek tekrar nefes alır. Bu hareketi bir süre tekrarlar. Bu hareket, adeta bir kedi esnemesi gibidir.
hamilelikte spor denildiğinde aklıma ilk gelen plates oluyor. Plates hem ruhsal hemde fiziksel olarak iyi hisettmenizi sağlar siz iyi hissediyorsanız karnınızda ki küçük yaramaz da iyi hissedecektir.Bu konuda platesin yararını saymakla bitiremeyiz zaten yazıda da detaylı bir şekilde anlatmışsınız.Buradan şunu söyleyebilirim platesi mutlaka ama mutlaka uzman bir hocanın nezaretinde yapmalısınız işi bilmeyen bir hoca ile sakatlanma riski ve hatta çocuğa zarar gelme riski yüksek olacaktır.
Spor hayatin her alanında yapmamız gereken bir uygulama hamilede olsak sporu hayatımızdan cikarmamaiz lazım hamilelikte spor yaparken dikkat etmemiz gereken sey bebegimize zarar gelmemesi dır bunu engellemek Sizin elinizde eger normal doğum yapacaksanız hamilelikte yapacağınız Egzersizler karın kaslarinizi güçlendirecek ve kan akisini hızlandıracaktır.ayrica yapilan spor omurga eğriliği oluşmasını da engelleyecektir.Spor yaparken nefes alip vermek cok onemli oldugundan bu işi bilen bir hoca yardımı ile yapabilirsiniz.
zengin sporu gibi görünen plates aslında her insanın kendi başına da yapabileceği bir spordur. Plates hamilelikte anne ve bebek için yararlı olan bir egzersiz sporudur doğumun kolay olması ve annenin ve bebeğin biraz da olsa stresten arınması için harika bir uygulamadır.Bebek ve anne için zararlı olmaması için ilk üç ay dolmadan bu spora başlamamak lazım ve bebeğinize zarar gelebileceğini düşünerek dikkatli bir şekilde sporu gerçekleştirmeniz lazım.Bu spor size ne katacak öncelikle karın kaslarınızı güçlendirecek bel ve omur ağrılarını azaltmada birbir olacak stres ve öfke kontrolü yapmanızı sağlayacak daha ne olsun ki sağlıklı kalmak hamileyken bile spor yapabilmek için daima sporu hayatınızın merkezine alın